EKS и Екстрьом спечелиха в Германия

Шведът Матияс Екстрьом спечели в германският предпоследен кръг от World RX шампионата, който се проведе през миналия уикенд. На второ място завърши Тими Хансен, следван от съотборникът на Матияс Екстрьом, Топи Хейкинен.

„Усещането е добро, това е четвъртата ми победа през този сезон и за пореден път съм заедно с Топи на подиума – коментира Екстрьом. – Сега вече ни остава последният кръг в който ще се реши второто място. Вече изоставам зад Петер със само една точка. Разбира се битката за титлата приключи, но аз искам да съм най-добрият от останалите.“

Един от най-изтъкнатите пилоти през този уикенд бе, не кой да е а самият Петер Солберг, който завърши в състезанието на четвърта позиция. Норвежецът счупи своята опашна кост и спука две ребра в предният кръг в Латия, но с множество усилия той се завърна зад волана за да се бори за втората позиция в шампионата. Солберг взе победата в Q3 и Q4 завършвайки квалификациите на чело. Той също така бе на път да спечели и своят полуфинал, но изгуби време след пилотска греша в първи завой.

„Трябваше да направя сериозна подготовка за този уикенд – заяви Солберг. – Направихме специална броня, която сложихме под състезателният ми екип за да пази опашната ми кост непокътната. През цялото време обаче, бях малко уплашен и през цялото време очаквах някой да ме блъсне сериозно.

„Финалът бе срамен. Наистина исках да победя, но това което постигнах си е направо победа за мен, семейството ми и отбора.“

Финландецът Никлас Грьонхолм, синът на Маркус Грьонхолм, и Кевин Хансен за пръв път стигнаха до финалната надпревара през този сезон. Младият Хансен бе на път да се качина подиума, но изостана зад Хейкинен в третата обиколка, след като неговото задно дясно окачване се повреди. В крайна сметка той завърши на шеста позиция зад Грьонхолм, който записа своят най-добър резултат в кариерата.

За пръв път през този сезон Йохан Кристоферсон не се класира за финалното състезание. Тазгодишният шампион изгуби време срещу Кевин Ериксон в първият завой в полуфиналите и се намираше на шеста позиция в състезанието след първата обиколка. Междувременно миналогодишният победител в Германия Кевин Ериксон се опита да изпревари Тими Хансен и се завъртя, неговата Фиеста бе ударена от Себастиан Льоб и Йохан Кристоферсон, които се намираха зад него. За пръв път от Белгия през Май, Льоб не успяха да се класира за финала.