27 заявени екипажа за 51-вото рали Стари Столици

Антон Титов
Снимки: Bulgarian Rally Championship

27 са заявените екипажи в тазгодишното 51-во рали „Стари Столици“ (9-10 октомври) – последен кръг от националния рали шампионат на България. Шуменската надпревара ще бъде мястото в което ще се решат голяма часто от титлите в различните класове за сезон 2021.

Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo) имаха трудна година до момента изпълнена с възходи и падежи. Дуото на АСК „Мегапорт“ има аванс от едва 8,2 точки пред Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX) . Въпреки че двата екипажа се състезават с доста различни автомобили, шансовете на представителите на АСК „Дианел Рейсинг“ да си тръгнат с титлата от Шумен са доста реалистични.

Също със сериозни шансове за победа и разпиляване на точките са Мартин Сурилов/ Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX) които традиционно са изключително силни в домашното си рали. В RC2 отново ще видим Антон Титов с неговата Skoda Fabia R5, който този път ще разчита на редовния си навигатор Динко Георгиев. Пилотът на АСК „Мегапорт“ определено впечатли всички в Сърбия преди две седмици и съвсем е вероятно в далеч по-познатото рали „Стари Столици“ да успее да притесни лидерите тук.

След като Анто Титов/Динко Георгиев не участват в RC4 битката за титлата ще продължи с пълни сили. Победителите от рали „Сърбия“ и „Монбат Рали Сливен“ Дилян Станков/Йордан Йорданов (Peugeot 208 R2) имат голямата възможност вземат първото място след като изостават с едва 8,8 точки от него. Задачата на сливенския екипаж обаче няма да е лесна, след като Денис Станчовски/Явор Брънков (Peugeot 208 R2) са плътно зад тях в битката за шампионата.

Традиционно в RC4 са едни от най-силните екипажи което води доста често и до епични битки. Такъв екипаж е този на Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4) които след тежкия инцидент в Сливен правят своето завръщане в родния рали шампионат. Местните асове Христо Атанасов/Марин Иванов (Citroen C2 R2) също не са за подценяване въпреки доста по-стария си автомобил. Сред заявените в RC4 са и Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Peugeot 208 R2) , Динко Иванов/Живко Желев (Citroen C2 R2), Никола Мишев/ Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4), Николай Кортелов/Васил Георгиев (Citroen C2) и Росен Бозов/Красимир Кръстев (Peugeot 208 R2).

В RC3N своята заявка за участие са подали четири екипажа, като сред тях липсват лидерите в шампионата Любомир Николов/Георги Цонев. Намиращите се на второ място във временното класиране на класа Емил Денев/ Тодор Йорданов (Renault Clio) обаче ще присъстват, най-вече за да защитят втората си позиция от Левент Ризов/Добрин Арабашев (Honda Civic Type-R) които им са се залепили за стоповете.

Своето завръщане след дълга пауза правят Станислав Владимиров и Чавдар Събев (Opel Astra GSI), които определено ще допринесат за по-голяма интрига в битката за победата в RC3N.

Тежка битка в Шумен очаква и заявените в клас RC5. Лидерите в шампионата Сашо Стайков/Недялко Сивов (Hyundai i20 Coupe) ще трябва за пореден път да се изправят срещу Стефан Желязков/ Йордан Манев (Citroen Saxo), Асен Сурдолов/Свилен Костадинов (Hyundai i20 Coupe) и Петър Йорданов/Любка Йорданова (Hyundai i20 Coupe) .

Е1 традиционно е един от на популярните класове, като своята заявка са подали шест екипажа. Лидерите Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (ВАЗ 2108) ще имат не леката задача да се опитат да се преборят с намиращите се на 17,2 точки зад тях Ясен Обретенов/Калоян Шантанов (BMW). Прави впечатление че дуото на Николай Георгиев/Свилен Славов (BMW M3 E36) е сред заявените екипажи. Само преди няколко седмици те претърпяха инцидент в рали „Сърбия“ след който автомобила им бе в доста лошо състояние. Пълния списък със заявените екипажи можете да видите от тук. Времена на живо може да следите от тук.