Фолксваген ще разчитат на Дюма за атаката им на Пайкс Пийк

От Фолксваген избраха двукратният победител в 24-те часа на Льо Ман и заводски пилот на Порше Ромейн Дюма, като техен пилот на електрическият им автомобил, с който ще вземат участие в легендарното планинско изкачване Пайс Пийк.

Немският производител не случайно разчита на бившият пилот от Льо Ман сериите, след като Дюма вече е печелил Пайс Пийк цели три пъти в своята кариера.  Въпреки опитът му тазгодишното участие на Дюма няма да е никак лесно , след като той никога не е участвал зад волана на електрически автомобил. За разлика от задвижваните със стандартен двигател автомобили, електрическите не губят мощност при увеличаването на надморската височина, което само по-себе си е интересно предизвикателство за пилота.

Ромейн Дюма

„Ромейн е един от най-бързите пилоти участвали някога в Пайкс Пийк – коментира Свен Смийтс, спортен директор на Фолксваген Моторспорт. – Заедно с това той има много голям опит в състезаването с прототипи. Това го прави перфектният пилот за Фолксваген, които влизаме за пръв път в надпреварата с изцяло електрически състезателен автомобил.“

Главната цел на немският производител на автомобили е да счупи рекордът на Райс Милер от 8 минути и 57,118 секунди в класът на електрическите прототипи.

„Пайкс Пийк е едно голямо предизвикателство, защото всеки един пилот има право само на един опит – обяснява Дюма. – Аз имам вярва във Фолксваген Моторспорт. Отборът е много мотивиран и е показвал неколкократно, че може да се справи в непознати среди.“

Тестовете на новата електрическа бегачка на Фолксваген се очаква да се състоят в края на март и началото на април.

„Не е лесно да се тества автомобил за това мероприятие. Имаме право да караме по трасето по време на официалните тестове през юни. Междувременно ще използваме високопланински трасета и дори нашето тестово трасе във Волфсбург “, разяснява Смийтс.

Босът на Фолксваген също разкри че, определено ще участват с изцяло заводски отбор в световния рали крос шампионат, ако той се превърне в изцяло електрически.