Фолксваген работят активно по разрешаването на проблема с подпалените пет шасита от Polo R5

От Фолксваген Моторспорт заявиха че, работят със специалисти по пожарите за да уточнят, каква е причината за самозапалането на пет шасита от тяхната най-нова рали бегачка Polо GTI R5.

Само през миналия уикенд изгоряха до основи цели три шасита, две в Португалия и едно в Швейцария.

Инцидентите са се случили на разнородни ралита, нито само на макадам, нито само на асфалт. Единствената прилика между всички инциденти е, че отгънят започва от задната част на автомобила. Според редица спекулации проблема може да се намира в резервоара на автомобила.

„Наясно сме че, пожарита започват от задната част на колата, но е много трудно да се установи в детайли, какво точно се е случило с нея за да се самозапали – коментира говорител на немският производител на автомобили. – Понякога разполагаме само и единствено с едно парче метал за анализ и затова задачата по откриването на проблема е толкова трудна.“

„Поради тази причина сме наели специалисти, хора които работят с огън през цялото време, за да могат да ни разкрият една по детайлна картина за случващото се. Разбира се, ние работим ден и нощ за да разрешим проблема.“

Техническият директор на Фолксваген Франсоа-Ксавиер Демасион (FX) също потвърди че, са готови да направят всичко нужно да за променят основната концепция с оглед отстраняването на проблема по колата.

„Ако е нужно ще използваме хомологационните жокери за това – коментира Демасион. – За нас този проблем е по-важен от каквито и да са подобрения по производителността или намирането на още някоя десета по етапите.

„Ние работим за да намерим причината и вече разполагаме с някои идеи, но ще е нужно да се тестват и преценят нови части преди да ги вложим в колата.“

Оле Кристиян Вейби на рали „Португалия“

От Фолксваген стартираха своята клиентска програма след излизането си от шампионата през 2016. До момента са продадени 30 шасита от Polo GTI R5, като от тях пет вече изгоряха до основи. Само и единствено автомобила на Оле Кристиян Вейби в рали „Португалия“ успява да бъде спасен значително, след като пилота спира буквално до пожарен автомобил.