Фолксваген намериха причината за запалването на Polo GTI R5

От Фолксваген Моторспорт са уверени че, са намерили причината за палежите на няколко от техните шасита на новата им бегачка Polo GTI R5.

До момента пет шасита изгоряха, като три от тях в един и същи уикенд, две от които в Португалия. Въпреки това според Фолксваген причината за подпалването на автомобила на Оле Кристиян Вейби на рали „Португалия“ и това от рали „Чаблайс“ в Швейцария, нямат обща причина с тази на другите инциденти.

След разследване от страна на немският производител, техническият директор на клиентската рали програма Фансоа-Ксавиер Демаисон (FX) заяви, че проблемът бил разположен в клапана за „преобръщане“ на горивният резервоар.

Демасион и неговият екип са започнали подмяната и редизайна на часта, като още този уикенд ще бъдат направени първите тестове. Целната е подновената част да е налична във всичките им шасите за рали „Сардиния“.

„Разполагаме със защитният клапън, „преобърщащ клапън“  разположен в самата горивна клетка – коментира Демасион. – Отдушника се намира там по изискване на ФИА с цел при преобръщане през таван горивото да не изтече от резервоара. След това, когато горивото започне да се изпарява, тази пара излиза от този клапън.

„Когато си в отсечката, подаваш газ или спираш може да доведе до увеличаване на налягането в резервоара, към което се прибавя и високите температури от тунела (на задвижването на автомобила) причинявайки деформация в обвивката на резервоара.

„ Следователно деформираната обвивка влиза в контакт с диференциала и започва да се нагорещява и задимява. Ако продължиш да се движиш така, ти нагорещяваш горивната клетка и следователно повреждаш резервоара, който започва да тече върху ауспуха. Това е проблема.“

Според Свен Смийтс, спортен директор на Фолксванген, допълнително усложнение прилага и официалното удобрено от ФИА гориво Total.

„Видяхме че, горивото на Total отделя повече пара от другите горива на пазара при определени температури – разясни Смийтс. – Не е проблем, който би трябвало да засегне и други автомобили, но просто за нас се оказва че, е проблемно гориво.“

Освен редизайн от Фоклсваген ще добавят и още един обезвъсдушаващ клапън, подпомагайки по-бързото премахване на горивната пара от Polо GTI R5. Също така ще бъде подсилена и самата обвивка на резервоара, както и изпускателната система.

Демайсон също така заяви че, са се свързали и с ФИА относно този проблем, за да им помогнат да намерят решение.

„В WRC колите разполагаме с две отдушни системи на резервоара, но в R5 имаме само една. – допълни Демайсон. – Това е трудна за изпълнение задача. Вече отправих запитване към ФИА за разрешаване на монтирането на вторична отдушна система за резервоар, но ще е трудно абсолютно всичкит R5 автомобили на пазара да бъдат преработени отново, след добавянето на ново изискване от страна на ФИА.“

Въпреки проблема, от Фоклсваген не са разкрили дали има отказ от поръчки на тяното Polo GTI R5, нито от ФИА дали ще направят промени по хомологацията на R5 автомобилите.