ФИА одобри бъдещето на WRC, официално хибридите влизат в шампионата през 2022

ФИА

Вчера се състоя едно от ежегодните събрания на съвета на ФИА, в което бяха решени редица бъдещи промени в дисциплините под шапката на световната организация.

Едно от най-драстичните решения на съвета е свързанно именно със световния рали шампионат.

2022 ще бъде годината, в която ще видим новата генерация WRC автомобили за период от пет години. На производителите ще им бъде разрешено използването на заводско купе (базирано на реален масов автомобил) или прототипна тръбна структура отговарящата на пропорциите на настоящите WRC автомобили, като от ФИА тепърва ще уточнят до колко шаситата ще трябва визуално да отговарят на базираните им за масово производство първоизточници.

 Също така ще бъде разрешено увеличаването на пропорциите на автомобилите с предварително подадени параметри от ФИА с цел възможността на по-големи по размери автомобили да могат да отговарят на изискванията за WRC.

Топ бегачките ще разполагад с допълнителна хибридна система, която ще се състои от стандартни компоненти и софтуер през първите три години от хомологацията. През 2024 обаче, производителите ще получат по-голяма свобода за техническо развитие на хибридната система. Според ФИА, целта е бъдещите WRC автомобили да се движат изцяло на ток в градовете и да разполагат с допълнителна мощност от хибридната система в специалните етапи.

 За период от 2021-2024 шампионата ще разполага само с една фирма доставчик на гуми за всички видове рали автомобили със задвижване 4х4, като целта на ФИА е да подпомогне намаляването на разходи и предотвратяването на есакалция в развитието на гумите.

Промени има в JWRC категорията, която ще продължи в настоящият си формат през следващите два сезона. Освен наградата участие и подкрепа с R5 автомобил в WRC2 категорията, победителите от сезон 2020 ще получат шанса (ако спечелят WRC2 категорията) за директно изкачване към WRC подсигурявайки си участие в два кръга от шампионат зад волана на WRC автомобил от М-Спорт.

За да подкрепят тази инициятива М-Спорт и Пирели са разработили специални програми за националните шампионати на Финландия, Великобритания и Италия, като победителите ще получат шанса още в следващия сезон да участват в WRC.