Тими Хансен печели във Великобритания

Тими Хансен взе победата след атрактивен финал във великобританският четвърти кръг от световния рали крос шампионат.

С това постижение Хансен се превърща в първият пилот от сезон 2019 с повече от една победи. Със своето Peugeot 208, шведът си спретна една титатична битка с пилота на Monster Energy RX Cartel Андреас Бакеруд, който направи по-добър старт от съперникът си във финалната надпревара. В последствие Тими догони и изпревари норвежеца, като двамата завършина на метри един от друг.

„Днес Андреас успя да намери още повече скорост, взимайки двете квалификационни сесий – коментира Хансен. – На финала, той успя да стартира по-добре от мен, влизането в първия завой бе доста трудно. С излизането ми от него на второ място знаех, че ще трябва да съм максимално близо до него през цялото време. Бях буквално залепен за неговата броня малко преди да премина през жокер обиколката си, която бе перфектна.

„Продължих да натискам, когато той премина през своята жокер обиколка и при връщането му видях, че разполагам с малко повече скорост от него и успях да прекося финиша пръв. Определено се потрудих доста за да този резултат през целия ден.“

Освен победата Тими излиза начело детронирайки своят брат от лидерската позиция. Разликата между двамата в шампионата е от четири точки. По-малкият брат Кевин, удари своето Peugeot 208 в полуфиналите, което го извади от участие в последният и финален старт.

Завършилият на второ място Андреас Бакеруд (Audi S1) определено търсеше да запише своята първа победа за сезона, още повече след изключителното му представяне на пистата Спа и във великобританският кръг.

„Имахме малко проблеми с ръчната – коментира Бакеруд. – Когато я дръпна колата забиваше и трябваше да карам без нея в полуфинала и на финала. Представянето ми в Белгия беше ок, защото не чувствах, че разполагам с нужната скорост за да победя. През този уикенд определено имах чувството че, ще победя.“

Пилотът на GCK Антон Марклунд завърши на трета позиция зад волана на Renault Megane RS, качвайки се за пръв път на подиума от 2014 насам. Тимо Шайдер завърши на четвърто място пред Кристиян Ксабо.

За съжаление на британските фенове Лиам Доран, съотборникът на Бакеруд, завърши на шеста позиция.

Оливър Бенет получи доста оваци от местните фенове успявайки да вземе участие в първият си полуфинал, но за съжаление неговото Mini се запали в последната обиколка.

Следващата спирка на световния рали крос шампионат е на пистата „Хел“ в Норвегия на 15-16 Юни.