Лефевр с множество пътни нарушения в Австралия

Организаторите на рали „Австралия“ глобиха Стефан Лефевр с 3200 евро поради множество пътни нарушения в преходите между специалните етапи.

Първото нарушение на пилотът на Ситроен е в прехода за първият специален етап от ралито, като той преминава с превишена скорост от 108 км/ч. при ограничение от 60 км/ч. Това изпълнение донася на французина глоба от 1200 евро. По-късно в събота, той изпреварва бус с ремарке на двойна непрекъсната линия и бива спрян от полицията, като в същото време Лефевр изпреварва специализирана цивилна полицейска кола, която обаче го записва на видео.

Ето и какво пише в официалният бюлетин на организаторите по темата:

„Във видеото се вижда, както автомобилът с номер седем изпреварва специализирана цивилна полицейска кола при двойна непрекъсната линия, и в последствие след точно две минути изпреварва и бус с ремарке. Тези нарушения, както и по-ранното за превишаване на скоростта, се разглеждат, като единично нарушение на пътните правила от страна на ФИА и състезателят бива наказан по член 20.3.1 от спортният регламент на ФИА.

„Освен че, този начин на шофиране нарушава пътните правила за движение по пътищата, то състезателят нарушава и член 12.1.1.с от международният спортен кодекс. Поради тази причина комисарите са решили да добавят още 2000 евро към вече издадената глоба на автомобил номер 7 с пилот Стефан Лефевр.“

Според някой български издания тези нарушения автоматично ще забранят на Стефан Лефевр да вземе участие в първите три кръга от шампионата догодина. Нещо, което е абсолютно невярно. Според правилникът на ФИА такова събитие може да се случи, ако Стефан Лефевр не изплати глобите си към ФИА- те от международната моторспорт федерация дават избор на французина, или плаща глобите или отива на скамейката за първите три кръга от сезон 2018.