След епична битка, Еванс повежда в Корсика

Екипажа на Елфин Еванс и Мартин Скот заъвршиха първия петъчен ден от рали „Корсика“, като лидери с аванс от едва 4.5 секунди спрямо Ойт Танак и Райго Молдер. Драмата за деня дойде, след като Еванс застигна съоборника на Танак, Крис Мийк. Мийк не видя колата зад себе си и двамата прекараха над минута един зад дру, докато пилота на Тойота не пропусна на безопастно място Фиеста-та зад себе си.

Така Еванс записа с 11 секунди по-бавно време то това на основният си съперник Ойт Танака, като временно се намираше на трета позиция. По-късно от организаторите дадоха на Еванс същото време постигнато от Танак, възстановявайки му първата позиция без промяна в аванса му.

Битката между Еванс и Танак придоби епични размери, като през целия ден двамата си разменияха челото борейки се за всяка една секунда. Танак бе в позицията на лидер след обедният сервиз, но не успя да запази мястото си след проблеми с един от амортисьорите на своя Yaris WRC.

„Случилото се в последният етап бе трудна за преценяне ситуация – коментира Еванс. – въпреки това смятам че, взетото решение е честно. Деня за нас бе позититиве, но днес ни предстои още по-тежко предизвикателство. Ще трябва се борим доста здраво срещу Ойт.“

На едва 5.3 секунди от битката за челото и на трета позиция завърши Тиери Ньовил. Белгиеца имаше затруднения с управлението на своя i20WRC, но до края на деня успя да уточни настройките на колата си и дори записа етапна победа.

Четвъртата позиция в края на петъчния ден е за Дани Сордо, който изостава с 16.3 секунди зад Ньовил. Испанеца през цялата сутрин се намираше в челната тройка, но при повторните минавания не успяваше да покаже нужното темпо.

Челната петица се затваря от Тимо Сунинен, който залага на сигурно темпо. Младият пилот на М-Спорт има преднина от 5.4 секунди спрямо един не много доволен Себастиен Ожие, който не успя да достигне очакваната от него скорост. Още в първата отсечка за деня французина изгуби 10 секунди след завъртане, което го изпрати на осма позиция. Така Ожие успя да се изкачи едва до шестата позиция до края на деня, като се оплакваше от проблеми с недозавиване.

Есапека Лапи и Себастиен Льоб затварят челната осмица. Френската легенда трябваше да поправя в прехода своя i20 WRC след удар в бордюр. Въпреки това Льоб не успя да покаже на, какво е възможен.

Днес ралито се мести в северната част от острова за най-дългия си ден от уикенда, преминавайки през над 50 процента от общата състезателна дистанция на надпреварата.

За щастие на Еванс, изгубеното време му бе възстановено.