Рали Швеция получи зелена светлина от ФИА и с доста преработен маршрут

 Късно снощи излезе и официалното становище след инспекцията на спортният делегат на ФИА Тимо Раутиайнен, който лично вчера премина през етапите на снежното рали.

След неговият доклад организаторите, ФИА, промоутъра на шампионата и отборите подготвиха решение с което се дава зелена светлина на надпреварата, но при значително преработен маршрут.

От официалната страница на ралито потвърждават, че състезанието ще се проведе и през четирите предварително посочени дни, като часовият график още се уточнява от организаторите. Маршрутът бива намален от 300 състезателни километра на 180, като въпреки това екипажи и отбори ще вземат пълен набор от точки след края на надпреварата.

Състезанието ще започне в четвъртък вечерта с церемония по откриването и старт с традицонният супер специален етап в Карлстад. Петъчният ден ще включи сутрешно минаване през норвежките отсечки Hof-Finnskog, Finnskogen и преминаване през граничният етап с Швеция Nyckelvattnet. Денят ще приключи с преминаване през спринтовата отсечка Torsby, която финишира точно пред сервизният парк.

В събота екипажите ще преминат през същият маршрут от петък, а в неделя ще има само две минавания през СЕ Likenas, като второто ще се проведе под формата на пауър етап.

„Фантастично е, че рали Швеция ще се проведе – коментира изпълнителният директор на състезанието Глен Олсон. – Много хора работиха изключително много през последните няколко дни за да достигнем до това решение. Щастлив съм за феновете.“