Рали Финландия 1-4 Август 2019

През този сезон лятната пауза поределени ни се стори прекалено дълга. За щастие обаче, тя приключи а на нас ни предстои едно истинско рали зрелище а именно рали „Финландия“. Състезание, което само по себе си буквално дефинира рали с порта, а неговите победители се нареждат в залата на славата.

Първото издание на състезанието е през 1951 година, като тогава надпреварата носи името рали „1000 Езера“. 1973 е годината в която става кръг от WRC, като до ден днешен надпреварата е известна, като финландското гран при. Гладкият макадам щади автомобилите, но високоскоростните трасетата правят това състезание единствено по родът си. Не случайно за да спечелиш трябва да си посветен буквално в изразът „сису“.

Тазгодишното издание на рали „Финландия“ не разполага с радикални промени, като само са променени нечии дължини на етапи и е връната отсечката Leustu, която ще се кара в събота.

Общата дължина на надпревара е от 307 състезателни километра разделени на 23 специални етапа.

Общо 62 екипажа са подали своята заявка за участие при WRC категориите, като от тях 11 са с WRC автомобили. Списъка разбира се се оглавява от Себастиен Ожие и Жулиен Игнрасия, на които по техни думи ще им е трудно да се преборят с екипажите на Тойота, който се състезават през този уикенд буквално в задният си двор. Въпреки това, според редица издания от Ситроен ще разполагат с нови аеродинамични решения, които се очаква да подобрят скоростта на С3 WRC. Съотборника на Ожие при шевроните Есапека Лапи, определено знае какво е да побеждаваш във Финландия, което го прави един от основните лидери.

През този уикенд М-Спорт ще честват своята 40 годишнина в спорта, но за съжаление сред техните редици няма да е Елфин Еванс, който заедно със своя навигатор пропускат рали „Финландия“, след като трябваше да се отдадат на сериозна почивка поради тежкото си приземяване на рали „Естония“ преди няколко седмици. Това обаче се превърна в шанс да се докаже за новакът Гъс Грийнсмит, който до сега никога не е участвал на рали „Финландия“ зад волана на WRC автомобил от настоящата генерация.

Скандинавското рали е и домашното състезание за Тиймо Сунинен, чиято звезда изгря именно във финландското рали, показвайки колко талантлив може да бъде настоящият заводски пилот на М-Спорт.

Тойота определено са големите фаворити, най-вече защото Yaris WRC е създаден именно по тези трасета. Ойт Танак, Яри-Мати Латвала и Крис Мийк имат доста сериозни шансове да окупират челната тройка, без да дадат и минимален шанс на своята конкуренция.

В тазгодишното издание на рали „Финландия“ от Хюндай ще разчитат на новото си попълнение Крейг Брийн, който се завръща на рали сцената замествайки Дани Сордо. Андреас Микелсен отново ще седне зад волана на i20 WRC.

На живо

От телевизия Ринг.бг са предвидили само едно излъчване на живо и то е само на пауър етапа в неделя от 13:00 часа. Иначе междувременно те ще публикуват 30 минутните репортажи обобщаващи случващото се през дните от ралито.

Часови график в Българско време