Рали Рим

След високоскоростните макадамови състезания в Латвия и Рим, европейския рали шампионат на ФИА стартира с изцяло асфалтовото италианско рали „Rally di Roma Capitale”.

Базираният в Рим кръг от шампионата, определено е едно от най-интересните състезания от календара. Първото издание на надпреварата е през 2013, като един от основните атракциони е парадът по улиците на италианската столица и супер специалният етап пред Плацио дела Цивилита дел Лаворо.

През тази година самото състезание ще стартира в събота вместо в петък и ще приключи в неделя. Конфигурацията и разположението на етапите почти не е променена спрямо 2018, като единствено е прибавен нов етап Affile-Bellegra в неделя. Отсечките Santopadre-Arpino и Ostia Super Special претърпяват малки промени, като в Ostia организаторите са подготвили няколко изненади за феновете.

Общата дължина на състезанието е от 845 километра, като от тях 203 километра са състезателни разделени на шестнадесет етапа.

След четири състезания зад гърбът си Лукаш Хабай оглавява класирането в шампионата, докато Алексей Люкянук се опитва да се оттърси от тежкото си начало на сезона. Въпреки това, победата на руснака в Полша го доближи на 11 точки от Хабай.

Легендата Джандоменико Басо е един от петте италинаци със статус на приоритетен пилот зад волана на R5 автомобил. Трикратният европейски рали шампион Лука Росети, победител в рали „Рим“ и правещият дебюта на новата R5-ца на M-Sport в ERC Симоне Кампедели, Умберто Скандола и Андреа Кругнола са сред топ италианските имена.

Николай Грязин и Мартин Сескс ще се възползват от техните награди от сезон 2018, докато Крис Инграм и Синдре Фурусет с напът да постигнат техните резултати от миналата година.

Евроспорт

Можете да проследите всички репортажи през уикенда по телевизия Евроспорт България. Информация относно предаванията им можете да намерите в програмате за излъчване на телевизията.

Часови График