Рали Рим

23-25 юли

Екшъна в европейския рали шампионат продължава с пълни сили и през този уикенд благодарение на рали „Рим“, първото от двете последователни асфалтови ралита.

 

Базираното в град Фиуджи рали ще се проведе в дните 23-25 юли и ще бележи своето пето издание в ролята на кръг от ERC. За тазгодишното издание организаторите са подготвили изцяло нови етапи.

 

За италианското рали са се заявили цели 99 екипажа от които 63 ще участват в ERC. Общия брой на заявените екипажи с Rally2 автомобил е 34. Сред заявените състезатели са Алексей Люкянук, Андреас Микелсен, Николай Грязин, Ефрен Ярена, Крейг Брийн, Йоан Бонато, Симоне Темпестини, Умберто Скандола, Джандоменико Басо, Фабиан Крейм, Оле Кристиян Вейби и др.

 

Рали „Рим“ стартира в петък с 7,25 километровия етап „Рока ди Каве“, който е в конфигурацията си от 20219-та и 2020-та. Първите пет километра включват голямо изкачване с 18 обратни завоя. На едва 1,5 километра от финала на „Рока ди Каве“ е старта на „Рока Санто Стефано“, втория етап от ралито. 19,7 километровата отсечка е доста технична и бърза, както следвашия трети етап „Афиле – Белега“.

 

В неделя екипажите ще преминат през 123 състезателни километра с по две минавания през „Фиуджи – Гуарчино“, новата отсечка „Колепардо – Цивита“ и най-дългата от надпреварата „Сантопадре – Арпино“.

Новини Европейски рали шампионат

ФИА със специална система за оценяване на пилоти и навигатори

Европейски Рали Шампионат
ноември 27, 2021 Иван Ангелов Иванов 0
От ФИА обявиха своето намерение за стартирането на специално световно класиране на пилоти и навигатори (FIA Global Rally Ranking) започващо от сезон 2022. Системата ще бъде по подобие на тениса и голфа и ще обхване [...]

Безапелационна победа за Люкянук в рали Канарски острови, Стратиева отпадна

Европейски Рали Шампионат
ноември 21, 2021 Иван Ангелов Иванов 0
Алексей Люкяну спечели безапелационно последния кръг от европейския рали шампионат рали „Канарски острови“ зад волана на Citroën C3 Rally2 подготвен от Saintéloc Junior Team. Заедно със своя навигатор Алексей Арнаутов, Люкянук спечели 16 от 17-те [...]
Европейски Рали Шампионат

Алексей Люкянук задава темпото в рали Канарски острови

ноември 19, 2021 Иван Ангелов Иванов 0
Алексей Люкянук показа сериозно темпо на асфалт днес, завършвайки първия ден от рали „Канарски острови“ на първо място. Заедно със своя навигатор Алексей Арнаутов пилотът на Saintéloc Junior Team записа осем от девет етапни победи [...]
Европейски Рали Шампионат

Марчик с топ време на рали Канарски Острови

ноември 18, 2021 Иван Ангелов Иванов 0
Мико Марчик (Škoda Fabia Rally2 Evo) подаде сериозна заявка в битката за второто място в ERC благодарение на това, че спечели днешния квалификационен етап от рали „Канарски острови“. Заедно със своя навигатор Симон Господарчик премина [...]
Български Рали Шампионат

Екатерина Стратиева сяда зад волана на Opel Corsa Rally4 в рали Канарски острови

ноември 18, 2021 Иван Ангелов Иванов 0
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов ще вземат участие през този уикенд в последния кръг от европейския рали шампионат, асфалтовото рали „Канарски острови“. Испанския кръг е един от най-предизвикателните през сезона най-вече заради специфичната конфигурация на [...]След високоскоростните макадамови състезания в Латвия и Рим, европейския рали шампионат на ФИА стартира с изцяло асфалтовото италианско рали „Rally di Roma Capitale”.

Базираният в Рим кръг от шампионата, определено е едно от най-интересните състезания от календара. Първото издание на надпреварата е през 2013, като един от основните атракциони е парадът по улиците на италианската столица и супер специалният етап пред Плацио дела Цивилита дел Лаворо.

През тази година самото състезание ще стартира в събота вместо в петък и ще приключи в неделя. Конфигурацията и разположението на етапите почти не е променена спрямо 2018, като единствено е прибавен нов етап Affile-Bellegra в неделя. Отсечките Santopadre-Arpino и Ostia Super Special претърпяват малки промени, като в Ostia организаторите са подготвили няколко изненади за феновете.Общата дължина на състезанието е от 845 километра, като от
тях 203 километра са състезателни разделени на шестнадесет етапа.

След четири състезания зад гърбът си Лукаш Хабай оглавява класирането в шампионата, докато Алексей Люкянук се опитва да се оттърси от тежкото си начало на сезона. Въпреки това, победата на руснака в Полша го доближи на 11 точки от Хабай.

Легендата Джандоменико Басо е един от петте италинаци със статус на приоритетен пилот зад волана на R5 автомобил. Трикратният европейски рали шампион Лука Росети, победител в рали „Рим“ и правещият дебюта на новата R5-ца на M-Sport в ERC Симоне Кампедели, Умберто Скандола и Андреа Кругнола са сред топ италианските имена.

Николай Грязин и Мартин Сескс ще се възползват от техните награди от сезон 2018, докато Крис Инграм и Синдре Фурусет с напът да постигнат техните резултати от миналата година.

Евроспорт

Можете да проследите всички репортажи през уикенда по телевизия Евроспорт България. Информация относно предаванията им можете да намерите в програмате за излъчване на телевизията.

Часови График