Рали Мексико 2019 7-10 Март

Преминахме през асфалт, кал, лед и сняг за да започнем със същинската част от сезон 2019. Керванът за поредна година се отправя към Мексико, за да изпита за пореден път възможностите на екипажи и автомобили за справяне с големи надморски височини и едни изключително технични етапи.

В Мексико през този уикенд екипажите ще трябва да се изправят срещу температури от над 30 градуса и с надморски височини от почти 3 000 метра, което е едно истинско предизвикателство.

Общата дължина на състезателните километри е от 313 километра, разделени на 21 специални етапа. Най-дълъг отново е етапът El Chocolate, който е с дължина от скромните 31 километра и с него започва същинската част от надреварата. Център на ралито е град Леон, на около 500 километра от столицата Мексико Сити.

Състезанието отново се завръща към същността си с церемония и SS1 в Гуанахуато.  Класическата отсечка El Brinco  за съжаление не намери място в тазгодишното издание на рали ‚Мексико“. За щастие на феновете организаторите са подготвили нов етап, също с доста сериозен скок.

24 е броят на заявените екипажа, вписвайки състезанието в черната статистика на състезанията с най-малък брой участници.

Най-големият проблем на участниците в рали „Мексико“ е голямата надморска височина. През миналата година от Тойота имаха сериозни проблеми със загубата на мощност и най-вече с прегряването на мотора на Ярис WRC.

„Работихме много върху охлаждащият пакет на колата – коментира Томи Макинен преди състезанието. – В тестовете преди състезанието в Испания всичко мина доста добре и се чувстваме подготвени за това предизвикателство. Рали „Мексико“ винаги е било много тежко състезание за всичи.

„За това състезание очаквам доста добро представяне от страна на Крис Мийк, който познава етапите и е печелил надпреварата.“

Макинен може и да  залага индиректно на Мийк, но великобританецът ще трябва да се изправи срещу изключително сериозната конкуренция в лицето на Себастиен Ожие, Ойт Танак и Тиери Ньовил. Ожие има цели четири победи тук и доста добре познава спецификите на мексиканския кръг от шампионата. Танак от своя страна е на път да се превърне в доминиращото лице през сезон 2019, което го прави доста опасен съперник.

Тиери Ньовил от своя страна има три подиума, като Хюндай също са работили доста здраво по подобряването и подготвянето на i20 WRC за тези тежки условия.

Сред заявените екипажи веднага прави впечатление завръщането на Дани Сордо зад волана на i20 WRC, като испанеца заема мястото на Себастиен Льоб, който няма да вземе участие.

На живо

За съжаление рали „Мексико“ е едно от най-трудните за отразяване ралита. За сега нямаме информация за това кои етапи ще бъдат излъчвани, но при първа възможност ще го споделим с вас във Фейсбук.

Часови График

Полезни връзки

Времена на живо Рали Радио