Рали Канарски Острови е изместено за декември

Днес излезе информацията, че рали „Канарски Острови“ ще получи нови дати за своето провеждане поради пандемията с COVID-19.

Испанския кръг от европейския рали шампионат по традиция е първото асфалтово състезание за сезонa, но поради все по-нарастващата пандемия и сериозното увеличаване на заболелите от вируса в Испания, то ще се проведе в началото на декември.

Така рали „Канарски Острови“ става последен кръг в шампионата на ERC, който за сега няма яснота как и кога ще започне. Ситуация в която се намират всички моторспорт мероприятия по света.

„Ненужно е да заявяваме, че тази ситуация не е очаквана от нас – коментира Херман Моралес, шеф на организационният екип на испанското рали. –  През цялото време сме в контакт с ФИА, промоутъра и националната ни федерация, благодарение на които успяхме да стигнем до едно приемливо решение.

„Препрограмирането на календара носи огромно забавяне и не е нещо, което може да се реши лесно – разясни Жан-Баптист Лей, координаторът на европейският рали шампионат. – Следейки ситуацията в реално време заедно с организационният екип на надпреварата успяхме да подсигурим една алтернативна дата запазвайки всичките осем кръг в шампионата.“

Не само в ERC и WRC се водят активни преговори за промяна на датите на състезанията от техните календари. На ниво национални рали шампионати също има сериозна офанзива и редакции на календарите. Един такъв пример е испанското асфалтово рали „Виля де Адехе“, което ще се проведе между 10-12 декември, няколко дни преди коледа.