Рали Швеция

13 - 16 Февруари

Рали „Швеция“ е една от най-старите надпревари в календара на WRC. Със своята дългогодишна традиция в световните рали серии шведското рали е една от най-дългоочакваните ралита сред фенове и екипажи.

Това с което се отличава базираното в скандинавската страна мероприятие е снежната му настилка. Заедно с бързите и флуидни етапи, рали „Швеция“ се превръща в един истински снежен фестивал на скоростта.

През последните години надпреварата изпитва сериозни затруднения поради все по-честата липса на сняг по етапите. През сезон 2020, това се оказа за пореден път един доста сериозен проблем, като седмицата преди състезанието екип съставен от организатори, промоутър и отбори до последно оценяше ситуацията на отсечките.

В крайна сметка надпреварата ще се проведе и за щастие на отборите екипажите им ще си тръгнат от това състезание с пълен набор от точки, въпреки съкратената му дистанция.

В 68-мото издание на рали Швеция, и след множество корецкии, дължината на състезанието се съкращава на 171 състезателни километра, разделени на 11 етапа.

Шведското рали ще започне в четвъртък вечерта с церемония по откриването и старт с традицонният супер специален етап в Карлстад. Петъчният ден ще включи сутрешно минаване през норвежките отсечки Hof-Finnskog, Finnskogen и преминаване през граничният етап с Швеция Nyckelvattnet. Денят ще приключи с преминаване през спринтовата отсечка Torsby, която финишира точно пред сервизният парк.

В събота екипажите ще преминат през същият маршрут от петък, а в неделя ще има само две минавания през СЕ Likenas, като второто ще се проведе под формата на пауър етап.

Новини рали Швеция