Поло R5 започна своята тестова програма

Чисто новата бегачка на Фолксваген, която изцяло се подготвя за WRC2, приключи със своите първи асфалтови и макадамови тестове в южна Франция с Понтус Тидеман зад волана.

Новата кола е първата която излиза от щаба на германците от Волфсбург след началото на рали крос програмата им.

R5-тицата е базирана на последната генерация на моделът им Поло и ще бъде на разположение на частни отбори и пилоти през клиентският департамент на Фолксваген. С оглед появяването и на бял свят във втората половина на 2018, автомобила е направил тридневен тест в Фонтжонкоус.

Заедно с Понтус Тидеман тестовият пилот на Фолксваген Диетер Депинг също седна зад волана на Поло R5, като интересно е да отбележим, че именно по тези пътища немците започнаха своите първи тестове на Поло WRC през 2011.

В първият ден от тестовете на новата бегачка инженерите са се насочили към тестването на издръжливостта на колата, гумите, спирачките, двигателя и охладителната система. В следващите два дни тестовете се местят върху макадам с цел натоварване на шасито и окачването.

„Успешни първи тестове е добра мотивация и добър знак – коментира Свен Смийтс, директор на спортната програма на Фолксваген. – След множество часове и седмици работа върху най-новият ни клиентски проект, Поло GTI R5 е вече факт. Вече може да съберем изключително важни данни и ще можем да развием различни елементи по колата.“

„Мога да ви кажа, че колата определено е много добра и прецизна. Още от първото ми сядаме се почувствах у дома“, коментира Диепинг.