Ожие с победа в Турция, увеличавайки шансовете си в шампионата

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия записаха първата си победа на рали „Турция“ увеличавайки шанса си в битката за седмата си титла.

Дуото завърши състезанието с аванс от 34.7 секунди пред Есапека Лапи, което им позволи да се изкачат на втора позиция в класиранията при пилоти и навигатори и да намалят изоставянето си спрямо лидерите Ойт Танак Мартин Ярвеоя на 17 точки.

„Нуждаехме се от тази победа, това бе единственият ни шанс за да се завърнем в битката за шампионата – коментира Ожие. – Знаехме че, всичко може да се случи, поради изключително трудните условия на това рали. За наше щастие лошият ни късмет ни изостави в Германия.“

Още в самото начало Ожие заяви че, нищо освен победа не би го върнало в битката за титлата. Танак и другият фаворит за титлата Тиери Ньовил не успяха да се справят с екстремните условия на рали „Турция“, докато Ожие и Ситроен бяха безпогрешни.

Лапи, който пое лидеството в още в третият етап от седемнадесет отсечки днес, изгаси двигателя на своят автомобил, което даде на Ожие едни спокойни последни километри до финала.

Лидера в шампионата Ойт Танак отпадна в събота поради електрически проблем. Днес той стартира по рали 2, като успя да спечели пауър етапа, който му донесе 5 точки. Ньовил от своя страна завърши на осмо смясто, след инцидента в събота.

На трето място завърши Андреас Микелсен, който записа изключително важни точки за Хюндай с оглед битката при производителите. Благодарение на резултата на норвежеца корейците увеличиха аванса си в шампионата с 19 точки.

Тиймо Сунинен не успя да се пребори с Микелсен за мястото на подиума, но четвъртото място за младият финландец е повече от добро постижение с оглед представянето му през последните няколко кръга.

Дани Сордо затваря челната петица пред Яри-Мати Латвала и Крис Мийк. Потус Тидеман и победителя в WRC2Pro Гъс Грийнсмит затварят челната десетка.

Каетан Каетанович извоюва една блестяща победа в клас WRC2.

Следващата дестинация на световният рали шампионат е рали „Уелс“ на 3-6 Октомври.