Ожие отново показва класа в Монте Карло

Снимки: RedBull

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия отново показаха класа, след като завършиха вчерашния съботен ден на първа позиция след жестока битка с най-големите си съперници Тиери Ньовил/Николас Жилсул. В края на деня разликата между двамата е от само 2 секунди, което ще нажежи обстановката и през днешния последен ден.

През вчерашния ден най-спряганите думи от пилотите бяха „правилен избор на гуми“. Най-добре с избора си се справиха Ньовил и Ожие, но за сметка на много компромиси в определени моменти от вчерашните етапи.

Деня не започна никак добре за голяма част от пилотите, особенно тези като Ожие които бяха заложил да стартират в първия етап с гуми с шипове. Причината е отмяната на първия етап от деня поради лошо позиционирана многобройна публика. Тази новина обаче бе добре дошла за Ньовил, който не бе сложил гумите си с шипове за въпреки че, разполагаше с такива в колата.

Така белгиеца прескочи лидера Ойт Танак и до обедният сервиз водеше в класирането с аванс от 3.8 секунди пред Ожие. В пръвия етап от следобедните минавания Ньовил направи пилотска грешка, която му коства цели 20 секунди, така Ожие излезе на чело с 14 секунден аванс в предпоследният етап за деня. В SS7 Roussieux-Laborel 2 (24.05 км) Ньовил записа пето най-добро време, но това му бе повече от достатъчно да се доближи то основият си съперник.

На трето място в края на петъчния ден завърши Андреас Микелсен с изоставане от над минута зад лидерите. Въпреки сравнително несигурният си старт в състезанието в четвъртък, той успя се пребоди с Яри-Мати Латвала и Себастиен Льоб в битката за третата позиция. Пилота на Хюндай днес определено няма да може да се успокои, след като Латвала е само на 7.4 секунди а Льоб на още 0.8 зад пилота на Тойота.

Легендата Себастиен Льоб има доста труден старт в тазгодишното издание на рали „Монте Карло“. Вчера той направи няколко доста рискови избора на гуми, което през цялото време го изкачваше и сваляше в класирането. В допълнение с доста задната си стартова позиция легендата трябваше да намери правилният баланс за да може да се бори срещу изкараните кал и франкция по трасето.

Челната шестица се затваря от Елфин Еванс пред един разочарован Ойт Танак. Естонеца, който започна деня на лидерската позиция изпадна от битката след като счупи една от джантите си. Това му коства над две минути изпращайки го на 21 секунди зад най-добре представящият се пилот на М-Спорт.

Танак в страни от пътя докато сменя гумата на своя Yaris WRC

На осма позиция след края на петъчния и най-дълъг ден от ралито завърши Крис Мийк, който буквално го сполетя същата участ като Танак.

Есапека Лапи отпадна след счупено предо ляво окачване и задвижване на своя Ситроен С3 WRC. Подобна участ последва и Понтус Тидеман, който също отпадна от надпреварата и най-вероятно също ще се завърне днес по системата рали 2.

Лидер в WRC2 Pro е Гъс Грийнсмит, който има аванс от над дванадесет минути пред Кале Ровампера. Младата финландска надежда получи една минута наказание за пристигане на ЧК-то за старта на SS5 от съвсем друга посока от упоменатата в пътната книга.

WRC2 определено бе по-интересният клас от двата. Лидер отново с голям аванс е Йоан Бонато (Ситроен С3 R5) пред Адриен Форокс (Форд Фиеста R5). На трета позиция с изоставане от 7 секунди зад Формокс е Гърлен де Мевиус (Ситроен С3 R5).

Днес на екипажите им предстоят доста по познати етапи на север от Гап. Двете преминавания през два етапа в близос до центъра на ралито и дълъг път до Монако определено не са за подценяване.