Ожие най-бърз след петъчните сутрешни минавания на рали Мексико

sebastien ogier rally mexico day 1 - Себастиен Ожие Рали Мексико 2019 ден 1

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия са лидери след петъчните сутрешни минавания на рали „Мексико“. Френското дуо води в класирането с аванс от 9.7 секунди пред Теемо Сунинен/Ярмо Летинен.

Сутрешните минавания стартираха с атака на Ойт Танак и Мартин Ярвеоя записвайки най-добро време в SS3 El Chocolate (31.45 км). Така двамата започнаха денят си изкачвайки се на първа позиция в генералното класиране, докато Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия записаха 10.3 секунди по-бавно време от естонците изкачвайки се на третата позиция.

В следващият етап Ortega Танак/Ярвеоя направиха грешка удариха задно дясно колело на своят i20 WRC, което им коства 45 секунди и бърз ремонт в прехода за следващата отсечка.

Тази грешка на Танак и доброто време на Ожие позволи на французина да поеме челото, като в следващите два етапа той изгради своя аванс пред Теемо Суниен. Финландецът бе изключително близо до челото през цялата сутрин показвайки своята скорост.

На трето място се намира дуото на Тиери Ньовил и Николас Жилсул, които са на 10.3 секунди зад Ожие/Инграсия. Белгийците не успяха да се наложат в битката, но пък не са далеч от челото.

Есапека Лапи и Елфин Еванс затварят челната петица, като разликата между двамата е от 2.5 секунди. Еванс записа доста добри времена въпреки стартовата си позиция намирайки се на 19.1 секунди от челото след края на сутрешните минавания.

Кале Рованпера е шести, следван от Ойт Танак на 7.2 секунди и Гъс Грийнсмит.

Дани Сордо, бе големият губещ тази сутрин. На около шест километра от старта на първата отсечка за деня изскочи един от маркучите към радиатора, което принуди Сордо да спре в отсечката за да го отремонтира.

YouTube звездата Кен Блок също не достигна до обедният сервиз, след като неговият Ford Escort Cosworth не издържа и прегря още в първата отсечка за деня.

Лидер в WRC2 е Понтус Тидеман, следван от Николай Грязин на 23.4 секунди, докато Оле Кристиян Вейби е на почти 5 минути зад лидера. Марко Булачиа Уиликисон е лидер в WRC пред Емилио Фернандез с аванс от 1:19.6 минути. Трети е Рикардо Тривиньо, чиито навигатор е Марк Марти.