Ньовил увеличава аванса си в шампионата с 10 точки след победа в Аржентина

Тиери Ньовил и Николас Жилсул увеличиха аванса си с 10 точки благодарение на една блестяща победа в рали „Аржентина“.

Екипажа на Hyundai завърши надпреварата с аванс от 48.4 секунди пред съотборниците си Андреас Микелсен/ Андрес Яегер. Победителите започнаха да водят колоната още в петък, когато най-силните им съперници в лицето на Ойт Танак/Марти Ярвеоя имаха проблеми със задвижването на своя Yaris WRC.

В неделя белгийското дуо просто трябваше да завърши, като така те записаха своята втора поредна победа на рали „Аржентина“.

„Чувствам се добре и можем да бъдем горди с това, което постигнахме – коментира Ньовил. – Разполагахме с фантастична кола през целия уикенд, което ме накара да се почувствам уверено с нея. Целият отбор работи здраво и вече виждаме прогресът, който направихме. Резултата е добър за шампионата, но следващите кръгове могат да бъдат още по-тежки изпитания за нас.“

Завършилите на второ място Микелсен/Яегер се завърнаха от доста дългият си период без място на подиума (Февруари 2018), за да докажат на шефовете на Hyundai, че още го могат.

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия завършиха на трето място зад волана на С3 WRC с изоставане от 16.4 секунди зад втория екипаж на корейския тим. В неделя французите трябваше да защитават позицията си, след като Крийс Мийк и Себ Маршал получиха 10 секундно наказание за неспазване на пътната книга и изпаднаха с две позиции. Разликата между двата екипажа преди старта на последната осечка от надпреварата бе от крехките 1.4 секунди, но за съжаление Мийк/Маршал спукаха гума.

Атаката на Ожие в последната отсечка El Condor му донесе и максимума от бонус точките.

Въпреки проблемите си от El Condor Мийк успя да завърши на четвърта-та позиция с аванс от 14.9 секунди пред Яри-Мати Латвала.

„Наказанието ни от снощи ни върна на пета позиция, но можеше да се преборим да се върнем – разясни Мийк. – Колата работеше добре през целия ден, в последната отсечка изскочи на дисплея ми, че налягането в една от гумите е спаднал драстично. Опитах да дам всичко от себе си. Малко съм ядосан, понеже в последните три кръга можеше да постигнем топ резултати.“

Дани Сордо и Карлос дел Барио нямаха никак успеше неделен ден, като изпаднаха от четвърто на шесто място. Най-добре представилият се екипаж на М-Спорт бе този на Тиймо Сунинен/Марко Салминен, които завършиха на седмата позиция пред Ойт Танак/Мартин Ярвеоя.

Победителя в WRC2 Pro Мадс Остберг и навигаторът му Торстейн Ериксен завършиха на девета позиция в генералното класиране, като наказанието от 10 секунди поради неследване на пътната книга не ги извади от битката за победата. Чилиеца Педро Хелер с навигатор Марк Марти взеха победата в WRC2 категорията.