Мишел Мутон: Направете рали Сафари по-тежко

Мишел Мутон

Легендарната Мишел Мутон отправи препоръка към организаторите на предстоящото рали „Сарафи“ да направят конфигурацията на надпреварата по-тежка.

Преди няколко седмици Мутон и екип от ФИА са посетили Кения и са разгледали част от евентуалните трасета, по които се очаква да профучат WRC автомобилите в близкото бъдеще.

Мутон, която спечели трето място през 1983 на рали „Сафари“, определено познава спецификата на етапите и възможностите на надпреварата.

„Тя ни каза че, нейното желание е света да види рали „Сафари“, като едно истинско предизвикателство за човек и машина – коментира източник близо до организационния екип. – Състезанието ще бъде скъсено на около 500 километра разпръстнати между три дни и според нея конфигурацията на етапите е добра, но е нужно да бъдат затруднени екипажите още повече.“

За разлика от рали „Сафари“ преди години, настоящата надпревара няма как да отговаря на тогаващните изисквания, като дори в обновяването са предивдени преминаването през изцяло частни пътища. През 2002 бе проведено последното издание на африканското рали, чийто победител бе Колин Макрей. Тогава летящия шотландец спечели надпревара с 12 специални етапа, като най-къс етап бе от 73 километра.

Очакванията са надпреварата да влезе в календара през сезон 2020, като освен рали „Сафари“ своето завръщане ще направи и рали „Япония“.