Люкянук отново ще атакува титлата в ERC

Европейския шампион за 2018-та Алексей Люкянук буквално на косъм изпусна титлата през миналата година, след като в последната отсека от рали „Унгария“ Крис Инграм извоюва голяма награда.

За сезон 2020 руската ракета ще разчита на нов навигатор в лицето на Димитри Еремеев, причината за тази промяна е желанието на Алекси Арнаутов да се отдръпне от спорта след 10 годишно партньорство с Люкянук.

Еремеев е познат навигатор в руските среди, като през годините има натрупан опит в европейски стартове, така и в кръгове от WRC. За съжаление обаче през последните няколко години той не е участвал в ралита, а това определено може да се отрази на темпото на екипажа.

„В момента се подготвям върху това как да подавам записките на Алексей – коментира Еремеев. – Спрямо опитът ми мога да кажа, че Алексей е един изключително взискателен пилот, но от друга страна изключително лесно може да обясни това от което има нужда. Той работи по определена система по която аз вече работя.“

Въпреки че е с нов навигатор, Люкянук отново ще разчита на Sainteloc, Ситроен и Тотал в битката за титлата през сезон 2020.

„През всеки сезон ние мечтаем за участия в кръгове от WRC, но нашите средства не не позволяват да направим този дългоочакван скок, но от друга страна ние ще продължаваме в европейският шампионат – коментира Люкянук . – Свикнал съм изключително много с европейските ралита до толкова, че те са буквално втори дом за мен. Атмосферата и шампионата са на добро ниво и с удоволствие взимам участие във всеки един кръг.“

През този сезон руснакът ще разчита отново и на подкрепата на Pirelli, с които през миналата година трябваше да прекрати отношение поради тясната връзка на Citroen с Michelin.

Първият кръг на Алексей Люкянук и Димитрии Еремеев ще бъде рали „Азорски Острови“ след няколко седмици.