Льоб взима предпоследния етап. 64 километра делят Петерханзел от победата.

AP-1QS81PPTD1W11_Sebastien_Loeb

Вчера бе големият ден на тазгодишният Дакар. Последния истински етап в стил Дакар. 288 километровия етап 11 има от всичко, което може да си пожелаете – дюни, планини, реки, кал….В нито един от класовете битката все още не е решена на сто процента – дали Сам Съндърланд ще удържи привидно големият си авантаж при мотористите, ще успее ли Сергей Карякин да се увенчае с първи успех при АТВ-тата, дали деветкратния световен шампион Себастиен Льоб ще успее да навакса 5 минути и 50 секунди на Петерханзел и ще покори и този връх, в UTV категорията етап 10 направи поредна пресявка и останаха само пет автомобила, от които начело стой Леандро Торес, при камионите – ще се справят ли пилотите на Камаз да си върнат титлата? На всички тези въпроси ще получим отговор днес!

Мотоциклети:

AP-1QS7ZUVM91W11_Ivan_Cervantes_Montero
Етапът за мотористите вчера протече сравнително гладко и без кой знае какви драми. Закономерно Сам Съндърланд не даваше всичко от себе си, но това може би му изигра лоша шега в момента, в който системата индикира, че е спрял в етапа, но загубата бе незначителна (около 7 минути). По – неприятно се разви предпоследния етап за Ксавие Де Солтре, който повреди своята машина в прехода и положи неимоверни усилия да я поправи, но безуспешно. В крайна сметка той потегли във втората половина от етапа бутайки своята машина с надеждата да я ремонтира вътре в етапа!

Предпоследният етап бе спечелен от Пауло Гонсалвеш, пред Бареда Борт на малко повече от минута и пред Ван Биверен на над 2 минути и 38 секунди. Второто място обаче не бе достатъчно за Бареда Борт да си гарантира място на подиума в генералното класиране, тъй като преките му съперници  удържаха преднината си пред него в този етап.

И така преди финалния щурм и само 64-те състезателни километра утре Сам Съндърланд остава необезпокояван начело, 33 минути пред Матиас Уолкнър, 37 минути и 10 секунди пред Адриен Ван Биверен, а само 12 секунди делят от подиума четвъртият Жерард Гаел, петото място е на още 10 минути след тях за Бареда Борт. Битката в последния етап, ако няма технически проблеми ще бъде изцяло за последното място на подиума между Ван Биверен и Гаел.

АТВ:

AP-1QS816ZS52111_Ignacio_Casale
Пореден кошмарен ден за Аксел Дютре. След вчерашната си загуба на над 3 часа и все пак удържаното трето място в генералното класиране, още преди километър 100 изгуби едно от колелата на своето АТВ. Въпреки всичко успя да го отремонтира и да продължи, но се прости с мястото си на подиума.

Сергей Карякин води със сравнително комфортна преднина пред Игнасио Касале, но това не му пречеше да се раздаде на максимум и пое лидерството от самото начало. Едва ли руснакът знаеше, но в средата на етапа Касале направи грешка, която му костваше на половин час загубено време, а с това и мечтата за втора победа в Дакар. В крайна сметка етапът бе спечелен от Сергей Карякин, втори е Даниел Домашевски, а трети се класира Рафал Соник.

В генералното класиране Карякин е само на един етап от това да спечели първата си победа в най – елитното състезание, водейки с час преднина пред втория Касале, третото място бе отстъпено от Аксел Дютре на Пабло Копети, който пък изостава с над 4 часа от водача.

Автомобили:

AP-1QS83VYD92111_Giniel_de_Villiers

Себастиен Льоб не даде и глътка въздух на Петерханзел от самия старт на етапа. В първата секция той натрупа солидна преднина от 2 минути и 56 секунди, която обаче все още не му беше достатъчна да поведе отново, но пък е точно половината на това, с което изостава. След дългия почти 400км. преход в средата на етапа нещата се обърнаха. Петерханзел бавно и методично започна да топи преднината на конкурента си и в края на етапа тя бе едва 18 секунди, което е крайно недостатъчно и по всяка вероятност „Mr.Dakar“ ще отпразнува своята 13 победа в рали Дакар. За третото място спорът бе между четирима състезатели, от които победител излезе Орландо Теранова (6 минути и 37 секунди), Жинел Де Вилие (7 минути и 1 секунда), Язид Ал Рахджи (7 минути и 25 секунди), Сирил Депре (7 минути и 32 секунди).

В генералното класиране Петерханзел води с 5 минути и 32 секунди, които на практика са невъзможни за избиване в утрешните 64 километра. Трети продължава да се движи Сирил Депре на над половин час пасив като това се очертава победата за Пежо да бъде тройна.