Лапи продължава да води, Танак отпадна след сутрешните съботни минавания

Екипажа на Есапека Лапи и Яне Ферм продължават да водя в рали „Турция“ и след днешните сутрешни минавания, докато лидера в шампионата Ойт Танак отпадна поради електрически проблеми.

Условията днес са доста по-добре в сравнение от вчера, когато валя дъжд и накара екипаците да рискуват с изборът си на гуми.

Себастиен Ожие започна денят си по добре познатият ни атакуващ начин, като до вторият етап за деня намали изоставането си до 2.2 секунди. Лапи обаче отвърна на атаката и разликата между двамата пред обедният сервиз е вече 10 секунди.

Най-голямата драма през тази сутрин бе в двора на Тойота. В преходе след първата отсечка за деня Танак не успя да запали своят Ярис, като причината вероятно е в ECU модула.

„Просто си спряхме в прехода и после не успяхме да запалим – коментира Танак. – Случи се нещо електрическо понеже колата влизаше през цялото време в safe mode. До сега не ми се е случвало нещо такова. Вече няма какво да се опитваме да контролираме тук и битката се мести в Уелс. Трудно е да се бориш за титлата, като имаш подобни проблеми“

Другият фаворит за титлата Тиери Ньовил също имаше турдна сутрин днес, като той се обърна след удар в камък 17 километра в SS8. Той и навигаторът му Николас Жилсул успяха да върнат колата на пътя, но инцидента им изгуби цели четири минути изпадайки на осма позиция.

На трето място се изкачи Андреас Микелсен, който имаше силна сутрин, записвайки етапна победа в SS Datca. Пилота на Хюндай изостава с над минута спрямо лидерите.

Тиймо Сунинен е четвърти, пред Дани Сордо, докато Яри-Мати Латвала се представи добре изкачвайки се на шесто място пред Крис Мийк.

Мийк от своя страна направи още една грешка в Турция, завъртайки се със своят Ярис в SS Kizlan, предавайки позицията си на своят съотборник.

Понтус Тидеман и лидера в WRC2 Каетан Каетанович затварят челната десетка. Ян Копецки, който води в WRC2Pro е единадесети.

Днес следобед предстоят вторите минавания, като от 15:00 по телевизия Ринг бг ще бъде излъчен на живо SS12 Datca 2.