Кале Рованпера спечели рали Акрополис, Себастиен Ожие на крачка от поредна титла

Кале Рованпера
Снимки: Toyota Gazoo Racing, RedBull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен записаха своята втора победа в световния рали шампионат след невероятно представяне в завърналото се в календара на сезон 2021 рали „Акрополис“. Екипажът на Toyota Gazoo Racing спечели и бонус точките от пауър етапа, като така се намират на една точка зад Тиери Ньовил в битката за шампионата.

„Не бях много уверен преди идването си тук, но след като всичко ни се разясни можехме да натискаме здраво – разясни Рованпера. – Искам да благодаря на отбора, всички се справиха изключително добре. Разполагахме с перфектната кола за това тежко рали и нямахме никакви проблеми. Надявам се да разполагаме със същата скорост и във Финландия.“

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия завършиха на трета позиция с изоставане от над минута зад своите съотборници. Въпреки че не спечелиха гръцкото рали, те се сдобиха с достатъчно голям набор от точки за да се намират в повече от добра позиция в борбата за титлата. Те вече разполагат с 180 точки и аванс от 44 точки спрямо вторите Елфин Евас/Скот Мартин.

„Мисля, че постигнахме нашата цел за този уикенд. Да запазим аванса си в шампионата, като дори успяхме да го увеличим. Не бе лесно, условията се променяха постоянно, но в крахна сметка направихме едно добро рали“, коментира Себастиен Ожие на финала на пауър етапа.

На второ място в класирането и с множество проблеми през целия уикейд включително и днес завършиха От Танак и Мартин Ярвеоя. Естонското дуо определено не бе доволно от своя автомобил, но въпреки това бяха втория най-бърз екипаж в гръцкото рали.

„Разминахме се на косъм в старта на етапа – коментира Танак. – Имахме отново проблеми колата пушеше и не можехме да я запалим до последно преди точния момент в който трябваше да стартираме. Големи сме късметлий. Искам да благодаря на метеоролозите които се справиха много добре, благодарение на тях във всеки един момент бях с правилните гуми.“

Ott Tanak

Класирането на Танак/Ярвеоя донесе важни точки за отбора на Hyundai Motorsport, които си тръгват с 340 точки актив от Гърция благодарение и на четвъртото място на Дани Сордо.

Челната петица се затваря от Гас Грийнсмит, който наследи позицията си от Адриен Формо, който направи грешка и се завъртя в етапа. Двамата завършиха рали „Акрополис“ с разлика от 11,7 секунди. Зад тях на осма позиция в генералното класиране завърши Тиери Ньовил, който имаше тежък уикенд, но въпреки това завърши състезанието в зоната на точките.

На девета позиция в генералното класиране и на първо място в WRC2 завърши Андреас Микелсен с аванс от 16,7 секунди пред един впечатляващ Марко Булакиа. На трето място в първото си участие зад волана на Fiesta Rally2 е Николай Грязин с изоставане от почти пет минути зад лидера.

Йоан Росел завършва рали „Акрополис“ с доминантна победа в WRC3. Заедно със своя Citroen C3 Rally2 завършиха състезанието с аванс от 32,8 секунди пред Каетан Кетанович, докато Крис Инграм завърши на трета позиция. Въпреки всичко Росел получи технически проблем веднага след пауър етапа и още няма яснота дали ще успее да достигне до сервизния парк, което означава че класирането в WRC3 може да претърпи сериозна промяна.

Следващия кръг от световния рали шампионат е рали „Финландия“ (01-10 октомври). Домашното рали на Кале Рованпера може да го превърне в сериозна заплаха за всички пилоти или в удобен защитник на Себастиен Ожие в битката за титлата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2885 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]