АФБ нарежда състезанията да са без публика поради COVID-19

Ден след като официално стана ясно наличието на заразени български граждани от COVID-19 „Автомобилна Федерация на България“ (АФБ) публикува на страницата си официално съобщение до организаторите на надпревари у нас.

Ето и какво гласи съобщението:

„Във връзка с усложнената ситуация с COVID-19 и Заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на Република България, № РД-01-117 и № РД-01-118 на министъра на здравеопазването, както и и Заповед на министъра на младежта и спорта,

НАРЕЖДАМ

Провеждането на спортни мероприятия да се извършва без публика. Там, където има определени зони за сигурност, да се спазват правилата, свързани с тях. Да се избягва участието на деца в церемониите по откриване на състезания и връчване на награди.

Заповедта е в сила до отмяната ѝ.

Камен Михайлов

/Председател УС на АФБ/“

Това ще удари доста сериозно родният ни автомобилен спорт, който и без това трудно задържа публика през последните години. В световен мащаб от ФИА вече отмениха китайският кръг от Формула 1 и наредиха провеждането на „Гран При на Бахрейн“ да се случи без публика.

Първото засегнато мероприятие от родният ни календар ще бъде предвиденото „Кърджали офроуд фест“ (12-15 Март), като е доста вероятно забраната да засегне и първите кръгове от гимкхана и планинският ни шампионати в Твърдица и Шумен, но за това още няма сигурна информация, след като заповедите са за неопределен срок от време.

От тук можете да видите заповед РД-01-117/08.03.2020г. на министъра на здравеопазването в чиято точка 2 алинея втора се гласи „спортните мероприятия да се извършват без публика.“ А от тук можете да видите и календара на АФБ за сезон 2020.