Андреас Микелсен атакува ERC и WRC2 с български механици

Andreas Mikkelsen
Снимка: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Преди няколко седмици стана ясно, че Андреас Микелсен ще вземе участие едновременно в WRC2 и ERC зад волана на Skoda Fabia Rally2 evo, като също така може и да получи възможността да кара и WRC автомобил.

След няколко месечна пауза Микелсен направи един впечатляващ сезон 2020 с победа на рали „Унгария“ и победа в WRC3 на рали „Монца“ с Skoda Fabia Rally2. Заедно с това той бе и тестов пилот на Pirelli, като навъртя доста километри с C3 WRC изпълнявайки програмата на италианския производител на гуми.

През сезон 2021 норвежецът ще направи своята световна и европейска програма заедно с отбора на Toksport WRT, който разчита основно на български механици за своите клиентски програми. Отделно от това той е сключил и договор със самите Skoda Motorsport за развиването на Fabia Rally2 през годината.

„Мисля, че това е една оптимална програма – коментира Микелсен. – Ще бъда в кола през цялата година. Разбира се няма да е WRC, където смятам че трябва да бъда, но от друга страна това е добро начало към завръщането в световния рали шампионат през 2022-ра.

„Моята цел за новия сезон е да доминирам във всяко едно рали в което взема участие. Това означава да спечеля всеки един кръг от ERC и WRC2. Това е моята цел, да бъда най-бързия пилот с R5 автомобил във всяко едно състезание.

„Разполагам с нужната кола за да постигна това. Skoda имат най-добрата R5 кола според мен. Харесвам я, и смятам да натрупам още опит с нея за да мога да подобря карането си спрямо това от 2020 г.“

Според DirtFish Микелсен има сериозна възможност да участва и с WRC автомобил на M-Sport, отборът който все още няма яснота на кой ще разчита през следващия сезон.

“Работя активно и по тази цел – допълва норвежецът. – Ще видим дали ще успеем да я постигнем. Определено ще имам нужда от инвеститори и спонсори за да го направя.“

Сезонът на Андреас Микелсен ще започне с рали „Монте Карло“, но още няма яснота кой ще бъде негов навигатор, след като Андерс Яегер се отказа да бъде него партньор поради семейни причини.